Contact us!

Adress :

310257 Arad, str.Infanteriei FN

Arena Chinologica Ghe.Schill.

 

Program:

Lu, Mi, Jo: 17,oo - 19,oo

 

Cretiu Daniela

+40 (257) 214 488

0745761973

e-mail: achr.arad@gmail.com 


RAPORT DE ACTIVITATE

al A.Ch.R. Arad pe anul 2022
Asociatia Chinologica Romana Arad – AChR Arad, organizatie non profit si-a desfasurat activitatea in baza OG 26 din 2000. AChR Arad este membra a Asociatiei Chinologice Romane.
Suntem o asociatie non profit constituita din membri pasionati de cainii de rasa, de cresterea si ameliorarea raselor, activitatea membrilor nostri s-a desfasurat pe criterii stiintifice si suntem mandri de faptul ca la noi in asociatie nu exista profesionisti care sa-si asigure traiul doar din cotizatia membrilor nostri. Aceasta ne face mandri si ne face sa fim mai buni decat ceilalti si sa existe o atmosfera de colegialitate si intelegere intre membri.
In anul 2022 AChR Arad a avut un numar de 154 de membri cotizanti si un numar de 10 membri onorifici, cu 25 mai multi decat in anul precedent. Trebuie mentionat faptul ca acest numar reflecta numarul membrilor cotizanti in anul 2022 si nu numarul de membri care si-au achitat cotizatia in ultimii cinci ani. Conform statutului membri care nu isi achita cotizatia pana la finele anului, isi pierd calitatea de membru.
In anul 2022 au fost inregistrate un numar de 95 cuiburi, cu 11 mai multe decat in anul 2021 si din care au rezultat un numar de 327 de reprodusi. In continuare ne mentinem pozitia si militam ca sa se elibereze pedigree doar reprodusilor care provin din parinti care indeplinesc criteriile minime necesare pentru a obtine dreptul de reprouctie. Ameliorarea niciunei rase de caini nu se poate face prin inmultirea necontrolata si supusa doar ratiunilor de ordin financiar.
In anul 2022 au fost inregistrati un numar 47 de caini periculosi.
In anul 2022 am organizat cel mai mare eveniment chinologic, trei expozitii CACIB si doua expozitie CAC, la care au participat, in total, un numar de 2.863 de caini, din 24 tari din intreaga lume, avand participanti inclusiv din Australia, Indonezia, Brazilia si Statele Unite ale Americii. Din totalul participantilor 73% au fost din strainatate
In anul 2022 membri nostri au obtinut rezultate deosebite in expozitiile chinologice din tara si din strainatate. Membri nostri au participat nu doar la expozitii de frumusete ci si la examene de munca pentru caini de vanatoare si paza si aparare. Noi, in continuare suntem interesati si de utilitatea cainilor, nu doar de aspectul exterior.
In anul 2022 s-au achzitonat patru containere care servesc drept sediu pentru asociatia noastra. Acest ansamblu de containere cuprinde un spatiu destinat secretariatului, un spatiu destinat sedintelor si intrunirilor intre membri si un grup sanitar. Containerele sunt prevazute cu apa curenta, canalizare, curent electric, incalzirea fiind asigurata prin sistemele de climatizare. Astfel am reusit sa mutam intreaga activitate a A.Ch.R. Arad pe Arena Chinologica “Gheorghe Schill”. Conducerea asociatiei considera ca actualul sediu este adecvat pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii si este facuta doar pentru si in folosul membrilor nostri. Suntem singura asociatie din Romania care avem in proprietate intreaga infrastructura necesara atat activitatii curente cat si pentru organizarea competitiilor canine.
A.Ch.R.Arad a platit toate taxele si contributiile la termen, nu am fost si nu suntem restantieri si nu avem nici o datorie fata de A.Ch.R. si nici fata de stat.
Conducerea curenta a fost asigurata de catre consiliul director. Pe parcursul anului 2022 consiliul director s-a reunit de sase ori, in sedinte ordinare si de trei ori in sedinte online. Sedintele au fost convocate cu respectarea prevederilor statutare.
Consiliul Director al A.Ch.R.Arad a informat si aplicat dispozitiile A.CH.R. si F.C.I. conform statutului si regulamentelor acestora.
Contabilitatea condusa de d-na Cristina Tigan care a controlat, verificat si executat toate operatiunile contabile ale A.Ch.R.Arad.
Comisia de cenzori a verificat exactitatea datelor si incadrarea in legalitate a operatiunilor financiar-contabile.
Pe parcursul anului 2022 nu au existat reclamatii si plangeri de competenta comisiei de disciplina.
Programul de activitate al secretariatului a fost intre orele 17.00-19.00 in zilele de luni, miercuri si joi. Activitatea secretariatului a fost reprezentata de inscrierea de noi membri, preluarea documentelor pentru inregistrarea cererilor de canise, inregistrari de cuiburi, inregistrarea cainilor periculosi, informatii telefonice si prin mijloace electronice cu Asociatia Chinologica Romana, Cartea de Origine Romana, membri, participanti la expozitiile chinologice organizate de asociatia noastra.
In anul 2022 am reusit sa atragem cinci membri care sa urmeze cursurile pentru secretari si comisari de ring. Nu am avut solicitari de recomandare pentru a deveni candidati de arbitri.
Suntem leaganul Asociatiei Chinologice Romane, prima asociatie din tara, cu caracter national si care a reunit, pentru prima data, toti pasionatii de caini de rasa, indiferent de statutul social, de rasa de caine detinuta si de tipul activitatii chinologice desfasurate si aceasta ne obliga in continuare sa fim cei mai buni si sa fim o voce puternica in chinologia romana.
Presedinte A.Ch.R. Arad
Dr. Roberto Schill

ADUNAREA GENERALA ORDINARA ACHR ARAD 24.03.2023

 

Consiliul Director al ACHR Arad, convoaca  Adunarea Generală Ordinară la data de 24.03.2023, ora 15.00, la Arena Chinologica.

 

Ordinea de zi propusă:

 1. Prezentarea raportului de activitate pentru anul 2022;
 2. Prezentarea raportului Comisiei de Cenzori pentru exerciţiul financiar al anului 2022;
 3. Aprobarea bilanţului financiar – contabil 2022;
 4. Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023;
 5. schimbarea adresei asociatie
 6. Diverse
NE-AM MUTAT IN SEDIUL NOU LA PARCUL CHINOLOGIC DIN STRADA INFANTERIEI ( LINGA CLUBUL ACTIV).

 

 


anunt!

Adeverintele pentru cainii care fac parte din categoria cainilor agresivi sau periculosi se elibereaza doar in ziua de joi a fiecarei saptamani (orele 17-19).

 

Prezenta cainelul la sediul asociatiei este obligatorie!

 

Documentele care sant necesare pentru eliberarea adeverintei:

-carnetul de sanatate cu vaccinul antirabic in termen.

-cartea de identitate a proprietarului

 

Cainele obligatoriu trebuie sa fie microcipat.

Costul unei adeverinte este 200 lei/caine.

 

ANUNT REFERITOR LA COADA ȘI/SAU URECHILE CUPATE

CONFORM PREVEDERILOR ART. IV ALIN. 12 DIN REGULAMENTUL A.CH.R. PENTRU COMPETIȚII CANINE ESTE INTERZISĂ TRANSMITEREA FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE, ÎNSCRIEREA, INTRAREA ÎN SPAȚIUL COMPETIȚIONAL ȘI PARTICIPAREA LA COMPETIȚIILE CANINE A CÂINILOR CARE PREZINTĂ COADA ȘI/SAU URECHILE CUPATE ÎN ALTE SCOPURI DECÂT CELE CURATIVE. DOVADA CUPĂRII COZII ȘI/SAU A URECHILOR ÎN SCOPURI CURATIVE O CONSTITUIE DOAR MENȚIUNEA/MENȚIUNILE ÎN ACEST SENS, SEMNĂTURA ȘI PARAFA MEDICULUI VETERINAR CARE A EFECTUAT INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ DE CUPARE TRECUTE ÎN CARNETUL DE SĂNĂTATE SAU ÎN PAȘAPORTUL CÂINELUI.

ÎN CAZUL ÎN CARE AȚI FĂCUT DEJA INSCRIEREA ȘI VĂ GĂSIȚI ÎN IMPOSIBILITATEA DE A PARTICIPA LA COMPETITII CONFORM NOULUI REGULAMENT, VĂ RUGĂM SĂ NE CONTACTAȚI PE EMAIL ACHR.ARAD@GMAIL.COM

ADUNAREA GENERALA ORDINARA ACHR ARAD 07.05.2022

 

Consiliul Director al ACHR Arad, convoaca  Adunarea Generală Ordinară la data de 07.05.2022, ora 10.00, la Arena Chinologica.

 

Ordinea de zi propusă:

 1. Prezentarea raportului de activitate pentru anul 2021;
 2. Prezentarea raportului Comisiei de Cenzori pentru exerciţiul financiar al anului 2021;
 3. Aprobarea bilanţului financiar – contabil 2021;
 4. Aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022;
 5. Modificarea Statutului ACHR ARAD
 6. Diverse


ISTORICUL ASOCIATIEI CHINOLOGICE ROMANE ARAD

Chinologia aradeana, ca promotoare a miscarii chinologice din tara noastra are o veche traditie.
In anul 1921 au luat fiinta Clubul Foxterrieri din Arad si Clubul Amatorilor de Caini de Politie din Arad. Aceste doua cluburi au organizat activitatea chinologica din Arad si din judetele invecinate, stimuland dezvoltarea miscarii chinologice. Ca urmare in anul 1927 a luat fiinta Reuniunea Regnicolara a Prasitorilor de Caini din Romania, cu mai multe sectii la Arad, Cluj, Timisoara, etc.
Dintre manifestarile chinologice organizate in acea perioada de chinologii aradeni amintim expozitia clubului de Fox Terrier din anul 1929 la care au participat peste 200 de exemplare, aproximativ 100 fiind din Arad; in 14-15 septembrie 1929 s-a desfasurat concursul cainilor de politie si a cainilor de vizuina.

Activitatea chinologica a fost intrerupta de cel de al doilea razboi mondial.

Anul 1969 este un an important pentru chinologia romana, este anul infiintarii asociatiei chinologice. La data de 17 noiembrie 1969 s-a infiintat la Arad Asociatia de Crescut si Dresat Caini din Romania, prima asociatie chinologica din Romania si care a fost aprobata de Consiliul de Ministri din R.S.R.
In anul 1969 un grup de initiativa a pregatit documentatia pentru organele locale care au aprobat infiintarea asociatiei. Din grupul de initiativa au facut parte: Fodor Geza, Fodor Rozalia, Fodor Eva, Theiss Erick, Theiss David, av. Barbulescu Ioan, Barbulescu Irina, dr. Musca Viorel, prof. Musca Letitia, Vladislav Caius, Jebeleanu Ion, Schill Gheorge, Schill Magdalena, dr. Farcas Grigore, dr. Ciobanu Radu, dr. Mironescu Caius.
In perioada imediat urmatoare chinologii aradeni au contribuit la organizarea activitatii chinologice din judetele Timis, Bihor, Cluj. In anul 1971 din dorinta de aliniere a denumirii la denumirea majoritatii asociatiilor chinologice nationale si a Federatiei Chinologice Internationale se modifica denumirea asociatiei in Asociatia Chinologica Romana, cu sediul central la Arad, str. Virful cu Dor. A fost ales ca presedinte domnul Fodor Geza.
In anul 1972, cu ajutorul chinologilor maghiari Sбrkбny Pбl si Puy Aladбr Asociatia Chinologica Romana este admisa ca membra al Federatiei Chinologice Internationale.
Chinologii aradeni au avut in acea perioada o intensa activitate pentru popularizarea cainilor de rasa in randul oamenilor. De asemenea sau tiparit mai multe publicatii de specialitate: revista „Ciinele”, colectia „Totul despre ciini” care cuprinde patru carti: „Micul ghid canin”, Reproductia speciei canine”, „Eredopatologie canina” si „Zoopsihologie canina”.
Dupa plecarea din tara a domnului Fodor Geza, sediul asociatiei s-a mutat la domiciliul domnului dr. Ciobanu Radu. In urma unei reclamatii procuratura a ridicat toata arhiva asociatiei; arhiva a fost ulterior preluata de prof. Moldovan din Timisoara, de unde au disparut documentele referitoare la: infiintarea Asociatiei de Crescut si Dresat Ciini din Romania, admiterea A.Ch.R. in F.C.I.
Activitatea asociatiei a fost organizata, de la inceput pe cluburi. La Arad existau in acea perioada 17 cluburi: clubul de ciobanesc romanesc, de ciobanesc german, de boxer, de pudel, de tibet terrier si rase mici, de pekinez, de teckel, de terrieri, de ogari, de colie, de komondor – kuvasz, de saint bernarnard, de schnauzer – dobermann, de rase de vanatoare, de dresaj canin, de curse de ogari, de rase comune.
Din anul 1972 pana in anul 1976 Asociatia Chinologica Romana a functionat in cadrul AVIROM, care a avut sediul central la Arad, organism care includea alaturi de crescatorii de caini, crescatorii de pasari de curte si porumbei si era sub controlul direct al Ministerului Agriculturii.

Prima competitie s-a organizat in anul 1971 pe stadionul fabricii de zahar.Competitiile incepeau intotdeauna cu parada raselor, demonstratii de dresaj, curse de ogari. In anul 1976 s-a organizat, pe stadionul Gloria, una dintre cele mai mari competitii chinologice din Romania, fiind prezenti peste 800 de caini, in catalogul expozitiei au fost inscrisi peste 600 de caini, in ziua concursului inscriindu-se inca aproximativ 200 caini. Inscrierea cainilor in ziua expozitiei fiind permisa de regulamentele in vigoare la acea data, de fapt interzicerea inscrierii cainilor in ziua expozitiei este mult mai recenta, datand de la inceputul anilor ’90.
La Arad s-au organizat numeroase curse de ogari. In acea perioada existand un interes deosebit pentru ogari, in special pentru Greyhound si pentru cursele de ogari. Antrenamentele si cursele se desfasurau pe stadionul Gloria. Un grup de pasionati ai curselor de ogari au dorit sa participe cu ogarii lor la doua curse de ogari din Ungaria si Cehoslovacia, in anul 1976, dar autoritatile romane au refuzat eliberarea pasapoartelor pentru deplasarea in strainatate.
In anii ’70 – ’80 zilnic se antrenau 20 – 30 de caini de munca. Activitatea de dresaj a fost coordonata initial de Theiss Erick si Fodor Eva, apoi de Pecican Ludovic, Onea Valeria, Pribek Iosif, Pirko Gabriel si Kaufmann Iosif. S-a amenajat un teren de dresaj langa cetatea Aradului cu aparate fixe. Primul campionat national de dresaj s-a desfasurat tot in Arad, pe stadionul UTA, campionat castigat de aradeni.

In anul 1978, la Arad, s-a infiintat prima scoala nationala de dresaj si s-a organizat prima tabara de dresaj.

De la infiintare anual s-au organizat la Arad competitii chinologice, incepand cu anul 1992 s-au organizat competitii internationale - CACIB. Asociatia chinologica din Arad a organizat in anul 2002 si anul 2005 Campionatul Europei Centrale si de Est considerat cel mai important eveniment continental organizat sub egida F.C.I. In ultimii zece ani la Arad s-au organizat cele mai mari competitii CACIB din Romania. Din anul 2001 competitiile CACIB se desfasoara intr-un cadru deosebit, pe strandul Neptun care este unul dintre cele mai mari stranduri din Europa si ofera conditii deosebite pentru organizarea competitiilor canine. An de an numarul de expozanti creste, precum creste si numarul de tari din care provin participantii. Afirmam cu toata modestia ca la Arad, nu doar numarul de participanti este cel mai mare din tara ci si calitatea cainilor inscrisi in competitii este cea mai buna din Romania.
In anul 1991 s-a organizat, sub egida A.Ch.R. Arad prima expozitie de club din perioada moderna a chinologiei romane – Expozitia Clubului Cainilor de Agrement. De fapt Aradul reprezinta un adevarat sanctuar al cainilor de agrement din Romania, la competitiile noastre fiind prezente cele mai multe exemplare de caini de agrement din cadrul competitiilor organizate in Romania.
Pe langa competitiile outdoor, la Arad s-au organizat, in salile de la Expo Arad, in 2003 si 2005 doua competitii indoor, Derby, Turneul Campionilor si Top Ten cele doua competitii care reunesc cei mai buni caini din tara, competitii care marcheaza sfarsitul anului competitional.

In prezent asociatia din Arad reuneste peste 550 de membri posesori a peste 60 de rase de caini recunoscute de F.C.I.
Aradenii au avut un interes deosebit pentru cresterea cainilor de rasa. Foarte multe rase de caini au fost importate pentru prima data de chinologii aradeni, cum ar fi: Greyhound (dr. Radu Ciobanu), Collie rough (Sztolar Eugen), Siberian Husky (Torge Doru), Malamut de Alaska si Samoyede (Dreghici Florentina & Beno Augustin), Dogo Canario (Kandamireantz Anton), Yorkshire Terrier (Schill Gheorghe & Magdalena), Shiba Inu si Papillon (Schill Ina & Roberto), Pudel toy alb (Rob Eva & Florin), Ciobanesc Alb Elvetian.